"Ти як?"

"Ти як?» – це просте запитання стало головним для українців з початку вторгнення. З нього починаються дописи, повідомлення близьким, телефонні розмови, способом піклування і виявом любові.  

Війна – це не тільки страх, але й стрес, біль, ненависть, образа, нерозуміння та багато інших емоцій, які слід розуміти, сприймати та контролювати. Тому задля швидкої та якісної боротьби необхідна підтримка як і рідних, так й професіоналів своєї сфери, які можуть роз’яснити та порадити, які слід діяти, та як себе заспокоїти. 

Згідно з дослідженнями, 70% українців кажуть в опитуваннях, що відчувають стрес або сильну знервованість. При цьому лише 2% звертаються по психологічну допомогу. 

Цю разючу різницю має на меті подолати Всеукраїнська програма ментального здоров’я Програма Ти як? – це комунікаційна кампанія у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я за ініціативою Олени Зеленської, яка стартувала 24 березня.  Мета – піклування про ментальне здоров’я перетворилося для українців на щоденну звичку.

«Битва з болем, пережитим травматичним досвідом – невидимий фронт, де також маємо перемогти. Зброя у цій битві – щоденне піклування про ментальне здоров’я, що є нерозривним цілим зі здоров’ям фізичним», – зазначила Олена Зеленська.

«Ти як?» – це напрацювання українських та іноземних фахівців у сфері психологічного здоров’я, державних служб та ГО, що спільно розробляють програму, втілилися у конкретні поради з подолання стресу, доказові техніки самодопомоги та ще багато іншого, що ви знайдете на сторінках. 

Відповідальність за власний психоемоційний стан – це той вибір, який необхідно зробити у нелегкі часи випробувань, аби вистояти  самому і стати підтримкою для близьких. І проєкт «Ти як?» допоможе знаходити в собі сили щодня, навчитися піклуватися про себе, опановувати стрес і тривожні стани.

У програмі можна отримати відповідь на конкретні поради:

  • Як подолати стрес;
  • Як впоратись з тривожністю;
  • Як врівноважити свій стан;
  • Куди звертатись за допомогою.

Лист ДНУ "Інститут модернізації змісту освіти" Міністерства освіти і науки України від 29.03.2023 р. "Про Всеукраїнську програму ментального здоров'я "Ти як?" додається.